29/3/15

Η αενάως υπνώττουσα Ακαδημία - Κόμμα των Κοπρολόγων

(Εφημερίδα των συντακτών 28 Μαρτ. 2015)


Η αενάως υπνώττουσα Ακαδημία

Καλά να μην έχεις σχέση με παιδοψυχολογία και διδακτική. Αλλά με την πραγματικότητα; Όμως, αυτό ακριβώς αποτελεί δομικό, θαρρείς, χαρακτηριστικό της Ακαδημίας Αθηνών, που κατορθώνει σαν την Κίρκη να μεταμορφώνει και τον όποιο σοβαρό διαβεί τις πύλες της.

Έτσι, τη μια με μανιφέστο για τη σωτηρία του ελληνικού αλφαβήτου από το τάχα επελαύνον λατινικό, την άλλη για τις ταυτότητες του Χριστόδουλου, την άλλη με τη συστηματική διακίνηση πάσης φύσεως μυθευμάτων για τη γλώσσα από τον περίφημο Αντώνιο Κουνάδη (των θετικών επιστημών), η Ακαδημία δεν έλειψε στιγμή από την οπισθοφυλακή της Ιστορίας. Και τώρα εννιά ακαδημαϊκοί  (Καθημερινή 22.3)[1] ξιφουλκούν κατά του υπουργού Παιδείας, που θα καταργήσει, λένε, την περίφημη αριστεία, καταργώντας τις εισαγωγικές στα πρότυπα σχολεία.

Αδιάβαστοι δηλαδή οι ακαδημαϊκοί μας, αγνοούν καταρχήν τη ρητή δήλωση του υπουργού ότι δεν καταργούνται οι εισαγωγικές στα πρότυπα: άκυρο λοιπόν αυτομάτως το άρθρο τους, που θα έπρεπε να τους επιστραφεί, μακάρι και με διορθωμένα τα προβληματικά ελληνικά τους. Υπάρχει όμως γενικότερη άγνοια: της κεφαλαιώδους διαφοράς ανάμεσα στα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, στα οποία πειραματικά η εισαγωγή γινόταν ανέκαθεν με κλήρωση (μέτρο που το υπερασπίστηκε, χαρακτηριστικά, και ο Μπαμπινιώτης, Βήμα 15.3), και μόλις πρόπερσι επιβλήθηκαν εισαγωγικές από τον Κ. Αρβανιτόπουλο, που του είχε στρώσει το έδαφος η Α. Διαμαντοπούλου, ενώνοντας και ισοπεδώνοντας πρότυπα και πειραματικά.

Καληνύχτα, κύριοι ακαδημαϊκοί, των χημικών, των μαθηματικών, των φυσικών, των στρατιωτικών επιστημών, της αστρονομίας και της επιστήμης του διαστήματος, με πιο οικείο, υποτίθεται, με το θέμα, τον Ν. Κονομή της κλασικής φιλολογίας, που συμπτωματικά τον διαβάσαμε πρόσφατα να κατακρίνει το μόνο σοβαρό εγχείρημα της Ακαδημίας, την έκδοση του Χρηστικού Λεξικού, με παρωχημένες και αγλωσσολόγητες απόψεις, και προπαντός με ξέχειλη μικροψυχία.

Πιο αριστεία δεν γίνεται.


ΥΓ. Σύμπτωση, χαρακτηριστική για την Καθημερινή πια, που πουλάει δεύτερη φορά στο ίδιο φύλλο το ίδιο ψέμα: ένας χειρούργος οδοντίατρος, όχι στις επιστολές αλλά στη στήλη «Εξ αφορμής», γράφει για «την κατάργηση του θεσμού των προτύπων σχολείων και των εισαγωγικών εξετάσεων»!


Κόμμα των Κοπρολόγων

Από τα απίστευτα. Όχι πως δεν έχεις άλλα, πλήθος δείγματα του λόγου και του ήθους του ανδρός… Κάποια ωστόσο σε ξεπερνάνε, ξεπερνάνε κάθε νοητό όριο. Ώσπου το είδα τυπωμένο, και στην εφημερίδα μας, αλλά στη διαδικτυακή της μορφή. Ενώ θα έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδο. Και να γίνει και επερώτηση στη Βουλή, και να ζητήσουμε και τη συνδρομή πια της αστυνομίας, άσε των ψυχιάτρων, και να καταθέσουμε όλοι μας κοινή αγωγή, για τη βάναυση προσβολή όλων μας, και μόνο που διαβάσαμε το νέο έμεσμα του Γρηγόρη Ψαριανού. Ο οποίος, στην ψευδώνυμη σελίδα του στο φέισμπουκ (ψευδώνυμη μεν, αλλά και με διακριτά τα ίχνη του, μην και μείνουν ορφανές στην αιωνιότητα οι σοφίες του: Loukas Sidiropoulos, το ψευδώνυμο πάνω πάνω, και σε παρένθεση: Λουκάς Γρ.Ψ. Σιδηρόπουλος, με τα δηλωτικά ακριβώς αρχικά του: Γρ.Ψ.) γράφει:

«Ποια ειναι η Μεγαλυτερη Καργιολα, το Κορυφαιο Σιχαμα, η Πιο Κομπλεξικη Και Αγαμητη Γελαδα, το Πλεον Αηδιαστικό Θηλυπρεπες Αφυλο Ζωο, το Απυθμενο Ξεπατοκαλαθο, η Τριχωτη Ουρακοτανγκα που δικαιωνει τη θεωρια του Δαρβινου? Α, ναι, ξεχασα… Στο χωρο της ελληνοφρενους πολιτικης σκηνης, ε?»

Κοινό μυστικό ότι στόχος του είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς μάλιστα το έγραψε αμέσως έπειτα από μια κόντρα τους στη Βουλή. Στο τάχα κουίζ άλλοι απάντησαν δηκτικά: «Η Σταύρος;», «Ο Γρηγόρης;», και άλλοι στηλίτευσαν τον σεξισμό του, λες και θ’ άλλαζε εντέλει τίποτα αν τα ίδια ξερατά απευθύνονταν σε άντρα.

Υπήρξαν όμως και επιδοκιμασίες αποκάτω, τα γνωστά like, με πρώτο πρώτο του Θανάση Χειμωνά: είδε ο βόθρος τη γενιά του…, για να παραφράσω τη γνωστή παροιμία, θυμίζοντας την ανάλογη πολιτεία του τομεάρχη πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ. Ο οποίος μάλιστα, τις μέρες αυτές, έβαλε και υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος: νά γιατί λέω πως πρωτοσέλιδα πρέπει να δημοσιεύονται όλα αυτά, και από κει και πέρα να συνοδεύουν κάθε φορά, σε υποσημείωση λ.χ., κάθε ρεπορτάζ, κάθε άρθρο κτλ., οτιδήποτε αφορά οποιαδήποτε δημόσια δραστηριότητά τους.

Μήπως και με τη διαρκή υπόμνηση μπορεί να απομονωθεί αυτό το Κόμμα των Κοπρολόγων, που έχει συγκροτηθεί άτυπα και δηλητηριάζει τον δημόσιο λόγο· και ουσιαστικά μας κυβερνάει, καθώς απαρτίζεται από εθνοπατέρες και εν γένει πολιτικούς, τον Ψαριανό που μόλις διαβάσαμε, τον Χειμωνά που μόλις θυμηθήκαμε, αυτόν που λέει «μόκο» στη μάνα κάποιας, «την ώρα που τη γαμάει από τον κώλο και [εκείνη] τραγουδάει Πάριο», τον Παναγιώταρο με τις «γαμημένες αλβανικές κωλοτρυπίδες», να διαγκωνίζονται οι τρεις τους για την προεδρία του νέου κόμματος. Όπου μέλη απλά, πίσω πια από την ασυναγώνιστη τριάδα, Πάγκαλος και Τατσόπουλος. Και επίτιμος; ούτε λόγος, ο Ζουράρις.


[1] K. Βαγενάς (χημικών επιστημών), Θ. Βαλτινός (νέας ελληνικής πεζογραφίας), Ν. Κονομής (κλασικής φιλολογίας), Γ. Κοντόπουλος (αστρονομίας), Σταμ. Κριμιζής (επιστ. του διαστήματος), Ε. Μουτσόπουλος (συστηματικής φιλοσοφίας), Δ. Σκαρβέλης (στρατιωτικών επιστημών), Αθ. Φωκάς (εφαρμοσμένων μαθηματικών), Λ. Χριστοφόρου (φυσικών επιστημών).

buzz it!